Se estimeaza ca 30% din populatie are probleme din cauza sindromului colonului iritabil
Read more...
 
Jumătate din populaţia României poate suferi de „arsuri” cauzate de aciditatea stomacului. Tratamentul medicamentos are eficienţă. Arsurile din capul pieptului, cauzate de aciditatea stomacului, îi chinuie pe mulţi.
Read more...
 
Evolutia tehnologica a ultimelor decenii si-a pus amprenta in toate domeniile cunoasterii, iar medicina aparatului digestiv nu a pierdut startul.
Read more...
 
Cauze: Când ne doare în partea dreaptă, nu este vorba neapărat de ficat. Ficatul „obosit” este învelit în grăsime. După o masă bogată în grăsimi şi „stropită” cu alcool, durerea poate apărea din cauza bilei sau pancreasului. Mulţi dintre noi spun, uneori, „mă doare ficatul. Este de la oboseală”. Cât de adevărată este această „zicală”?.
Read more...
 
     
Afectiunile care predispun la cancer pot fi depistate din timp Print E-mail
Evolutia tehnologica a ultimelor decenii si-a pus amprenta in toate domeniile cunoasterii, iar medicina aparatului digestiv nu a pierdut startul. "In urma cu mai bine de douazeci de ani, cand incepeam sa tin cursuri la studenti despre importanta endoscopiei digestive, le argumentam avantajele acesteia fata de radiologie, spunand ca imaginea oricarui endoscop poate fi marita cu orice microscop (inclusiv microscopul electronic). Si asta pentru simplul motiv ca in urma examenului endoscopic putem preleva mostre de tesut infime ca dimensiuni, dar suficiente pentru o examinare (de catre un expert) la microscop. Examenul radiologic, din pacate, la vremea aceea nu putea fi prelungit cu examinare microscopica", spune prof. dr. Mircea Diculescu, seful Catedrei de Gastroenterologie si Hepatologie Fundeni. Medicul mai spune ca, in prezent, asistam la "o adevarata revolutie in imaginea pe care ne-o ofera endoscopia digestiva". "Primul pas a fost calitatea imaginii. Pe vremuri, endoscoapele cu fibra optica aveau o imagine mai "rudimentara", iar ruperea fibrelor optice producea neclaritati in imagine, uneori destructive in calitatea diagnosticului. A venit vremea videoendoscopiei, care ofera o imagine pe un monitor TV, la care faptul ca pot privi mai multi nu reprezinta nicidecum un dezavantaj, ci avantajul de a ne putea sfatui cu colaboratorii asupra unui aspect mai neobisnuit. Calitatea imaginii a crescut nespus de mult si chiar micile dezavantaje ale videoendoscopiei de pionierat au fost de mult depasite", explica prof. dr. Mircea Diculescu. Tehnologia a continuat sa evolueze si a aparut endoscopia cu "magnificatie", adica marirea electronica a imaginii care, prin numarul de minicamere video, a permis si o claritate corespunzatoare. "S-a incercat chiar sa se adapteze un fel de microscop la endoscop si s-a dezvoltat asa-zisa endomicroscopie "confocala". S-a incercat colorarea tesuturilor cu agenti coloranti "intravitali" (adica netoxici pentru organism sau tesuturi) si care sa creasca delimitarea intre tesutul normal si cel minim patologic. Acum nu mai este suficient sa evidentiem bolile "vizibile cu ochiul liber", ci trebuie sa le diagnosticam pe cele care nu au aparut inca, respectiv afectiunile predispozante la cancer, de exemplu", adauga prof. dr. Mircea Diculescu, seful Catedrei de Gastroenterologie si Hepatologie Fundeni. Tot tehnologia a reusit sa ofere diferentieri de nuanta care altfel nu ar fi putut fi sesizate in cazul coloratiei intravitale. Medicul mai spune ca printre metodele actuale de diagnostic in afectiunile aparatului digestiv mai exista videocapsula sau enteroscopul cu dublu balon sau ecografia endoscopica. Din pacate, ca majoritatea succeselor tehnologice, aparatura este deosebit de costisitoare. In Centrul de Gastroenterologie si Hepatologie de la Fundeni, prin obtinerea unor granturi de cercetare, suntem in masura sa achizitionam, in curand, majoritatea acestor noi tehnici de explorare. Medicii romani din cadrul centrului vor sti sa foloseasca aceste noi tehnici in folosul pacientilor nostri, prin schimbul permanent de informatii cu medici din reputate centre internationale", a conchis prof. dr. Mircea Diculescu.

Sursa: Gandul

 
< Prev   Next >

RSS Ultimele Stiri

De ce simtim ca ne doare ficatul?
Cauze: Când ne doare în partea dreaptă, nu este vorba neapărat de ficat. Ficatul „obosit” este învelit în grăsime. După o masă bogată în grăsimi şi „stropită” cu alcool, durerea poate apărea din cauza bilei sau pancreasului. Mulţi dintre noi spun, uneori, „mă doare ficatul. Este de la oboseală”. Cât de adevărată este această „zicală”?.
Read more...
 

Vizitatori Online

Pregatire

1987 Competenta Endoscopie Digestiva
1990 Gastroenterologie – Inverclyde Royal Hospital Greenock, Marea Britanie
1992 Journees Francophones de Pathologie Digestive, Paris, La Defense, Franta, Mar. 1992
1992 Gastroenterologie – CHU “Claude Huriez” Lille, Franta
1992-2003 Formation Continue en Hepatogastroenterologie Franta, Paris – 1992, Strasbourg – Mar.
1997, Paris – Mar. 1998, Nantes – Mar. 1999, Strasbourg – Mar. 2000, Nisa – Mar. 2001,Nantes – Mar. 2002, Paris – Mar. 2003
1994 Stagiu Wales University of Medicine – Cardiff

Read More

Experienta profesionala

1983-1984 Preparator la Disciplina de Biologie Celulara
1984-1990 Asistent Stagiar la Disciplina de Medicina Interna
1987 Seful Laboratorului de Endoscopie Digestiva Spital “Grivita”
1989 Medic Principal Specialitatea Medicina Interna – clasificat primul (nota 9,50)
1990-1995 Asistent Titular la Disciplina de Medicina Interna
1994 Medic Primar Specialitatea Medicina Interna – clasificat primul(nota 10,00)
1994 Medic Specialist Gastroenterologie – clasificat primul (nota 9,92) 
Read More

 

Activitate Stiintifica

99 Lucrari publicate in tara (primul autor – 59, co-autor – 40)
44 Lucrari publicate in strainatate (primul autor – 28, co-autor – 16), in rezumat – 39
11 Carti publicate – tratate/monografii (primul autor – 5, co-autor – 6), 16 capitole in tratate de
specialitate;
177 Comunicari orale la manifestari stiintifice nationale si internationale (primul autor – 119, co-autor
– 35)
 222 Lucrari comunicate sub forma de poster la manifestari stiintifice nationale si internationale:
(primul autor – 38, coautor – 176)
Read More